
PHOTO STORY
FESTIVAL URBÀ DE SANT ANDREU
La iniciativa per promure l'art urbà com a patrimoni cultural ha estat impulsada per alumnes del Taller de Músics i protagonitzada per estudiants de l'escola de Formació Professional IFP de l'Hospitalet de Llobregat.
Maig 14, 2022
L’art urbà és cada cop més present en les ciutats d’arreu del món. Barcelona no és una excepció: la cultura urbana floreix com a segell d’identitat per a la majoria de millenials i la generació Z. D’aquesta premissa sorgeix el primer Festival Urbà de Sant Andreu, celebrat a l’Espai Bota de la fàbrica de creació Fabra i Coats (Sant Andreu) aquest divendres 13 de maig a les 11 del matí.





Aquest festival, però, té unes característiques que el fan únic. Es tracta d’una iniciativa que, a més de promoure la música urbana com a patrimoni cultural, ha estat organitzada per estudiants de l’Escola Superior d’Ensenyaments Musicals del Taller de Músics (ESEM) i dirigida a alumnes de Cicle Formatiu de Grau Mitjà de vídeo discjòquei i so de l’escola de Formació Professional IFP de l’Hospitalet de Llobregat.
La proposta dels promotors -Roger Aguilar com a director artístic, Samuel Arderiu com a director tècnic i Noemí Osorio com a directora de comunicació- respon a l’exercici “Promoure el canvi a través d’un projecte” per a una assignatura del grau de Producció i Gestió Musical, amb l’assessorament pedagògic de la professora de l’ESEM Txu Morillas. Tot i això, es tracta d’una iniciativa amb visió de futur i que podria tenir continuïtat els pròxims anys.



“Esperem que això sigui una llavor i que el festival continuï”, explica la Noemí Osorio dalt de l’escenari. Osorio recalca també que, tot i la gestió d’aquesta iniciativa, els tres promotors son només estudiants de grau i que tenen altres sortides professionals. “El Roger és músic, el Samuel és cantautor i jo soc ballarina, a més de promotora”, confessa.




Un dels objectius del festival és ser “una font d’inspiració per a noves generacions de joves amb inquietuds artístiques”. I és que el programa compta amb un repertori variat que va des de manifestacions de beat box, passant per sessions DJ o vídeo-art i fins a baralles de galls en directe. Els estudiants del FP, a més de gaudir de protagonisme dalt de l’escenari, també s’encarreguen del so i la llum, configurant els micròfons, cablejat i focus de llums de colors.
L’energia dels participants des de l’inici del festival assegura l’èxit de l’esdeveniment. “Estic molt content de com ha sortit el festival en general”, explica Roger Aguilar, director artístic. “Treballar amb joves talents emergents és una experiència molt gratificant, a la vegada que requereix molt esforç de totes les parts implicades”.
I és que la necessitat d’una formació amb influència de carrer dins el món artístic es veu retratada en aquesta proposta, que ha permès que l’art urbà creï un espai de convergència entre institucions acadèmiques amb un resultat visual i sonor atractiu per les noves generacions. “Ja estem treballant de cara a les properes edicions, amb un enfocament educatiu i a la vegada festiu”, confirma Aguilar.