top of page

CRÒNICA

Quan tot s'ensorra

Assistim a la presentació de l'exposició fotogràfica dels reporters Anna Surinyach i Agus Morales sobre la fragilitat humana davant l'emergència arreu del món

Novembre 13, 2021 / amb Raúl Barroso i Maria Blanch

Baixem a la sala d'exposicions del Centre Cultural Teresa Pàmies. Quan hi arribem, ja està quasi plena: molts ja miren les fotografies penjades a la paret. Són totes fetes per la fotoperiodista Anna Surinyach en els múltiples viatges que ha fet pel món i durant la pandèmia de la Covid-19, en una reinterpretació a través d'instantànies de fragments del nou llibre escrit pel periodista Agus Morales. A l'estil de Gerda Taro i André Friedmann quan van crear Robert Capa, la parella reflexiona sobre com els éssers humans s'enfronten a les emergències. "Malgrat les diferències socials, econòmiques i culturals, les reaccions humanes són molt semblants", explica Surinyach al Diari de Barcelona.

​

L'exposició, disponible fins al 21 de desembre a la planta baixa de la Biblioteca Esquerra de l'Eixample - Agustí Centelles, forma part del cicle Fotointerpretacions de l'Ajuntament de Barcelona, un projecte vigent des del 2005 que pretén "fomentar el diàleg entre la fotografia i la literatura". Molts periodistes de renom del país –com Pilar Aymerich o Lorena Ros–van assistir ahir a la inauguració, mostrant suport a la feina d'ambdós professionals.

 

Quan tot s'ensorra mostra, a més a més, una altra perspectiva del fotoperiodisme.  Surinyach explica com, després de treballar en la tria d'imatges, la seva manera de mirar a través de l'objectiu ha canviat radicalment. "He fotografiat de manera molt diferent de com ho havia fet fins ara, i m'he adonat que les fotografies que evoquen coses moltes vegades serveixen encara més per deixar volar la imaginació. Al final, les imatges han de generar mil preguntes, més que valdre mil paraules".

​

​

Així ho narrava l'Anna Surinyach que, acompanyada del seu nadó, confessava fins a quin punt la implicació personal en aquest projecte l'havia marcat, per exemple, per donar a llum. La trajectòria d'aquesta fotoperiodista dona la volta al món, des dels seus inicis amb l'ONG Metges Sense Fronteres fins al seu treball com a freelance i editora gràfica de la Revista 5W. De fet, Morales és el director d'aquesta revista, que té en els seus valors fonamentals donar "grans explicacions" des de les "petites històries". Aquest periodista també ha viatjat arreu del món, mostrant una façana professional semblant a la de la seva companya.

​

​

Les evocatives instantànies de Quan tot s'ensorra no deixen indiferent ningú. La meditada configuració de les fotografies mostra una superposició de realitats que dialoguen entre elles. Amb una mirada humana de les emergències que assoleixen a llocs tan diversos com Nigèria, Colòmbia, Bangladesh o Pakistan, l'exposició és un escenari únic on conviuen la confrontació, les penúries i el dolor, però també l'esperança. Una composició intel·ligent de l'exposició, on no saps el context ni el lloc de les fotografies, on es busca que l'espectador s'adoni de la similitud entre les diferents crisis humanes; una situació paradigmàtica que fa que es perdi la consciència de si s'està contemplant un hospital del Congo o de casa nostra.

​

Llegeix al Diari de Barcelona

​

© 2022 by Neila Franch González. Created with Wix.com

bottom of page